czwartek, 1 marca 2012

Alergia pokarmowa u dzieci

Autorem artykułu jest Quality Food


Coraz częściej spotykamy się ze zjawiskiem alergii pokarmowej u dzieci. Jeżeli będziesz lub jesteś Mamą zobacz na co warto zwrócić uwagę.

Jaka żywność uczula?

Przede wszystkim uczulać może każde pożywienie. Do grona najbardziej powszechnych alergenów pokarmowych zaliczamy: mleko i jego przetwory, jaja, owoce cytrusowe i drobno-pestkowe, kakao, skorupiaki i mięczaki, gluten, sezam i orzechy, soję i kukurydzę, ryby (słodkowodne w mniejszym stopniu niż morskie). Nie mniej jednak alergenem pokarmowym nie zawsze jest jakiś konkretny artykuł spożywczy, a właściwie to jego składnik (np. białka mleka), ale mogą to też być:

- zanieczyszczenia spożywanej żywności;

- substancje dodatkowe i konserwujące stosowane podczas procesu produkcji środka spożywczego, w tym bardzo często substancje wzmacniające smak i zapach (np. metadwusiarczan sodu, glutaminian sodu, pochodne kwasu benzoesowego);

- substancje szkodliwe powstające podczas produkcji (np. nitrozoaminy).

Z tego też powodu identyfikacja czynnika alergizującego często jest dość problematyczna. Na pocieszenie wspomnę, że są też produkty zaliczane do grupy najmniej alergizujących i są to: ryż, gruszka, karczoch, mięso jagnięce.

Ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Jeśli planujemy dziecko, to w prosty sposób możemy określić ewentualne ryzyko wystąpienia alergii u naszej pociechy. Jak łatwo się domyślić, im większe obciążenie genetyczne alergią w najbliższej rodzinie, tym wyższe prawdopodobieństwo, że maluch będzie nią obciążony. Jeśli u jednego z rodziców występują objawy alergii, to ryzyko jej wystąpienia u dziecka kształtuje się na poziomie 20-40%. W przypadku, gdy zarówno mama jak i tata jest alergikiem to prawdopodobieństwo wzrasta do poziomu 40-60% - w przypadku gdy rodzice mają różne objawy alergii i aż do 72%, gdy maja takie same objawy alergii. Ryzyko alergii u potomka wynosi ok. 30%, gdy jego brat lub siostra jest alergikiem.


---

Ewa Świętochowska

Doradca żywieniowy Quality Food

www.qualityfood.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz